Shimano naven onderhouden

Shimano naven werken met conussen en losse kogels. Daardoor kan je ze makkelijk onderhouden en afstellen om speling te verwijderen. Het is zo makkelijk dat je zelfs de as er niet helemaal uit hoeft te halen! Ter illustratie is hier een losse achternaaf genomen.

Wat heb je nodig?

Om zowel de achter- als voornaaf van Shimano te onderhouden heb je dunne 13, 15 en 17 mm steeksleutels nodig. Deze worden door o.a. Tacx en Park Tool gemaakt, en zijn verkrijgbaar bij iedere fietsenzaak. Af en toe zal een 2e 17 mm steeksleutel handig zijn; koop er gelijk twee.

De naaf openmaken

Begin met de rubberen hoes (1) van de linkerkant van de naaf te verwijderen. Het kan met de hand, anders steek je er een schroevendraaier onder.
 

Draai de contramoer (2) linksom los, terwijl je de lagerconus (3) vasthoudt met een andere steeksleutel.
Gaat dit niet dan moet je de rechterkant van de naafas vastzetten in een bankschroef. Wikkel er wel wat omheen om schade aan de schroefdraad te voorkomen. Of stap naar de fietsenmaker...
Als je de contramoer en conus vrij kunt draaien, haal je de moer en busjes erachter eraf. Draai de lagerconus tot het einde van de as.
De linkerkant schoonmaken & hervetten

Veeg met een doekje al het vet weg van de lagers (4) en de conus (5). Veeg de as schoon, en zorg dat de lip van de naafbody (6) vrij van vet of vuil is.

Als alle troep weg is vet je de kogels van de lager, het loopvlak van de conus, en de lip van de naafbody opnieuw in.
 

De rechterkant schoonmaken & hervetten

Duw de as (met de linkerconus er op!) door de naaf, zodat deze nu aan de rechterkant uitsteekt. Veeg ook hier alles schoon en vet kogels en het loopvlak opnieuw in.
 

De naaf dichtmaken

Schuif de as weer terug zodat deze links uitsteekt, en draai de lagerconus weer helemaal terug, totdat je haast geen speling op de as voelt.
 

De naaf afstellen

Het enige moelijke deel: je moet de naaf nagenoeg spelingsvrij afstellen, terwijl je ook de conus en contramoer hard tegen elkaar vastdraait. Begin met de busjes in de goede volgorde weer terug op de conus (7) te leggen en de contramoer (8) handvast te draaien. Vervolgens draai je de lagerconus een kwart slag linksom.

Voel of er speling op de naaf zit. Ja? Dan draai je de contramoer steeds verder vast, totdat de speling weg is. Houd de naafas aan de rechterkant vast door de moer daar met een steeksleutel beet te pakken. Loopt de naaf te vast? Dan draai je de lagerconus (7) wéér een kwartslag terug. Doe dit voorzichtig. Als het moelijk gaat, draai je eerst de contramoer weer een klein beetje los. Zorg in ieder geval dat de moer aan de rechterkant nooit losdraait!

Zo blijf je doorgaan totdat de speling op de naafas haast niet merkbaar is. Een heel klein beetje mag!


Let op! WTOS noch de auteurs zijn aansprakelijk voor materiele, financiele, of lichamelijke dan wel geestelijke (!) schade welke zou kunnen ontstaan bij het uitvoeren van werkzaamheden aan de hand van de op deze site aangeboden informatie!