Lichtset bouwen

Als de dagen korter worden, en er dus minder daglicht is, kan je natuurlijk overdag gaan trainen, maar als je daar geen tijd voor hebt is het ook heel goed mogelijk (en ook ontzettend gaaf) om in het donker te fietsen door een krachtige lichtset te monteren. Er zijn in de handel diverse (dure) lichtsets verkrijgbaar, maar je kan er ook zelf een maken. Dit is vaak relatief goedkoper (meer licht voor minder geld), en het is ook een uitdaging om het zelf te doen. Je moet wel een beetje handig zijn! Hier kan je zien hoe Michiel zelf een lichtset heeft gemaakt. Dit is geen strikte handleiding, maar wellicht geeft het je de inspiratie om zelf ook eens wat te gaan maken!
Halogeenlampjes met reflector zijn er in twee diameters, namelijk 35 en 50 millimeter. Zoek een behuizing waar de lampjes mooi in passen, en houd rekening met de inbouwdiepte en de warmteproductie van de lampjes. Die is nogal hoog, en thermoplastische materialen zoals PVC zullen hierdoor smelten! Ook is het zo dat hoe krachtiger het lampje, hoe hoger de warmteopbrengst! Houd hier rekening mee. In dit geval zijn twee verhuisfittingen van de Gamma gebruikt waarin 35 mm lampjes werden geplaatst. 
Het voorste deel bestaat uit een thermoharder (bakeliet-achtige kunststof) die de hoge hitte wel kan hebben. Het achterste deel is een ander soort plastic dat flexibel is en eenvoudig te bewerken. Het voorste deel zal het lampje bevatten, het achterste deel de schakelaar en overige elektronica die niet strikt noodzakelijk is, maar in dit geval wel tot een mooi high-tech resultaat zou leiden.
Boor gaatjes in de toekomstige behuizing, of pas deze op de noodzakelijke wijze aan zodat alle onderdelen van het lampje kunnen worden geplaatst. Denk hierbij ook aan een manier om de lampjes te bevestigen. In dit geval zijn kunststof bevestigingsklemmen gebruikt die eigenlijk voor reflectoren zijn gemaakt. Deze zijn in overvloed en supergoedkoop verkrijgbaar bij fietsenzaken, omdat de reflectoren die bij de fietsen worden geleverd vaak niet worden gemonteerd. 
Er werden in dit geval twee behuizingen gemaakt volgens dezelfde methode. Een behuizing voor de 10 Watt breedstraler, de ander voor de 20 Watt verstraler. Dit soort halogeenlampjes zijn verkrijgbaar met verschillende bundels en verschillende lichtopbrengst. Als je maar een lampje gaat maken, gebruik dan minimaal een 10 Watt breedstraler, of nog liever 20 Watt. De bundel moet tussen de 30 en 40 graden zijn. Als je ook een verstraler erbij maakt, gebruik dan een lampje met een bundel van 8 tot 16 graden. Deze moet vergeleken met de breedstraler minstens hetzelfde vermogen hebben, of liefst hoger!
Nadat de hittebestendige bedrading aan het lampje was gesoldeerd werd deze in zijn behuizing gelijmd met hittebestendige lijm. 
Nadat de schakelaar met in dit geval daarnaast twee LEDs, 2 bijpassende weerstandjes om de LEDS op 12 volt aan te sluiten, en een connector in het achterste deel van de behuizing was geplaatst, kon deze aangesloten worden op de voedingsdraadjes van het lampje.
Met alle elektronica en de andere onderdelen op hun plaats zaten, kon de behuizing worden dichtgeklikt. De schakelaar bevindt zich aan de achterzijde van het lampje. De nylon schijf onder de schakelaar verbergt de twee LEDs, welke in verschillende kleuren zijn uitgevoerd. Het ene (groene) LED verlicht het onderste deel van de schijf zodra er stroom aanwezig is. Het andere LED (rood bij de breedstraler, blauw bij de verstraler) verlicht het bovenste deel van de schijf indien het lampje aan is. De audioconnector (noodzakelijk wegens ruimtegebrek) wordt gebruikt om de accu aan te sluiten. Tussen deze connector en de accu zit echter nog een connector die GEEN sluiting maakt zodra de stekker erin wordt gestoken. 
Nu de behuizing gereed was kon de accu worden aangesloten. Houd er bij de keuze van een accu rekening mee dat deze voldoende capaciteit moet hebben. Het stroomverbruik is te berekenen met de volgende formule: Vermogen[W]/Spanning[V]=Stroom[A]. In dit geval dus (10[W]+20[W])/12[V]=2,5[A]. De capaciteit van de accu moet groter zijn dan het stroomverbruik maal de gewenste gebruiksduur. In dit geval: 2,5[A]*1,5[h]=3,75[Ah] Dus de accu moet zo'n 4 [Ah] zijn. Bevestig de accu in het frame door middel van een draagtasje of snijd een bidon open en plaats hem daar in.

Let op! WTOS noch de auteurs zijn aansprakelijk voor materiele, financiele, of lichamelijke dan wel geestelijke (!) schade welke zou kunnen ontstaan bij het uitvoeren van werkzaamheden aan de hand van de op deze site aangeboden informatie!