Trainingen: Race of MTB? Fietsregels
Fiets "regels"

De regels die hieronder beschreven staan zijn enerzijds regels die nooit op papier gezet zijn, maar wel overal gebruikt worden in de wielerwereld. Anderzijds staan er regels die door het bestuur van WTOS zelf zijn opgesteld. Houd deze regels in gedachten wanneer je deelneemt aan een training bij WTOS.

 1. Het dragen van een helm is verplicht. Zonder helm mag je niet deelnemen aan een training. Bedenk dat dit voor je eigen veiligheid is!
 2. Zorg dat je materiaal in orde is, dit kan een hoop onveilige situaties voorkomen.
 3. Let altijd goed op je voorganger, en anticipeer op wat er voor je gebeurt.
 4. Als je ziet dat er een tegenligger aankomt: Roep TEGEN! Iedereen weet dan dat er verkeer uit tegengestelde richting de groep nadert.
 5. Als je ziet dat er aan je eigen kant van de weg iets in de weg rijdt: Roep VOOR!
  Iedereen weet dan dat de groep rekening moet houden met een verkeersdeelnemer dat dezelfde kant op rijdt.
 6. Als er paaltjes staan: Roep PAALTJES! Zodat degenen achter jou niet tegen een paaltje op rijdt. En wijs naar de kant waar het paaltje staat.
 7. Bij obstakels op het wegdek, zoals gaten of stenen, geef je even met je rechter of linkerhand/arm (afhankelijk van de zijde) aan dat er iets aan komt door je arm even opzij te steken en vervolgens achter je rug om weg te draaien. Hierdoor weet iedereen die achter je rijdt dat er iets aankomt waar je omheen moet.
 8. Rijd niet door rood licht. Als een deel van de groep al wel overgestoken is, wacht dan rustig tot het licht groen wordt en vervolg dan pas je weg.
 9. Niemand rijdt alleen naar huis terug omdat hij of zij het tempo niet aankan. De langzaamste renner bepaalt het tempo.
 10. Het meerijden in de snelle groep is je eigen verantwoordelijkheid. Indien je niet bekend bent met de route en/of nog nooit in een waaier gereden hebt, dan kan je misschien beter met de langzame groep mee. De snelle groep kan altijd nog!
 11. Een opzetstuur tijdens de normale training niet toegestaan. Als je bij uitzondering toch een keer zo'n stuur op je fiets hebt zitten geldt: niet gebruiken. Dat wil zeggen: handen bij je remgrepen. Alleen bij een tijdrit training van de licentiehouders is een opzetstuur toegestaan.

 

Het Bestuur